Bölüm Hakkında

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 1982 yılında yayınlanan 2547 sayılı kanun ve bu kanuna dayalı olarak çıkarılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Fen-Edebiyat Fakültesine bağlı olarak kurulmuştur. Bölüm bugün "Yeni Türk Edebiyatı", "Eski Türk Edebiyatı", "Yeni Türk Dili", "Eski Türk Dili", "Türk Halk Edebiyatı" ve "Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları" Anabilim Dallarında görevli olmak üzere; 3 Profesör, 4 Doçent, 6 Doktor Öğretim Üyesi, 3 Araştırma Görevlisi kadrosuyla verdiği lisans ve lisansüstü eğitiminin ve öğretiminin yanı sıra bilimsel araştırma faaliyetlerini de sürdürmektedir.

Bölümümüzün amacı; Türk kültürünün temel unsurları olan Türk Dili ve Edebiyatı alanında geçmişten günümüze ortaya konulan yazılı ve sözlü ürünleri araştırıp incelemek; elde edilen bilgileri toplumla paylaşmak; diğer kültürlerle olan ilişkilerde belirleyici ve etkin rol oynamak; alanında yetkin Türkologlar yetiştirmektir. Bununla birlikte Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün akademik açıdan güçlü ve yetkin konumunu korumak; önümüzdeki süreçte Türkoloji’nin en önemli merkezlerinden biri hâline gelmektir.

Türk Dili ve Edebiyatı programı 4 yıl olup, program için yeterlik koşulu, genel akademik not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 (4.00 üzerinden 2.00) olması ve sekiz yarıyıl sonunda toplamda 240 AKTS’ye ulaşmaktır.

Mezun olan öğrenciler, üniversitelerde araştırma görevlisi olabilirler; pedagojik formasyon sertifikası alarak devlet okullarında ve özel okullarda öğretmen; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Dil Kurumu ve Devlet Arşivleri gibi bakanlık ve kurumlarda uzman ve araştırmacı olarak çalışabilirler. Ayrıca yazılı ve görsel medyada editör ve redaktör olarak görev alabilirler.